Mer än varannan arbetslös utrikesfödd

Mot bakgrund av Arbetsförmedlingens mars-rapport verkar nu Stefan Löfven vilja ta i på skarpen med arbetslösheten och för att kunna infria sitt vallöfte om EUs lägsta arbetslöshet 2020. Han ger sina statsråd läckfritt muntligt (ändå har det läckt?) direktiv att inom sina respektive områden vaska fram 150.000 nya jobb till 2020 rapporterar SvD idag.

Målet är att få fram 150 000 nya jobb till 2020 – det år som Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet enligt tidigare utställda löften. Att det skulle vara möjligt att uppnå har starkt ifrågasatts och regeringen har också kritiserats för att sakna jobbpolitik och för att inte ha några konkreta förslag.

Hur det ska gå till? Tja, lite som den där leken med risgryn på ett schackbräde! Om man lägger ett risgryn på den första rutan, sedan två på den andra och fyra på den tredje…

Konkret är utformningen att vart och ett av statsråden ska presentera mellan 75 och 950 nya jobb det första året. Det andra året dubblas summan till mellan 200 och knappt 2000 jobb. Det tredje och sista året ligger nivån på mellan 300 och knappt 4000 nya jobb för var och en, efter ytterligare en dubbling av den ursprungliga nivån. Summerar man detta blir det minst 100 000 nya jobb, helst ytterligare fler.

Vad Arbetsförmedlingens analyschef har att säga om de arbetssökande som finns i “stocken”, alltså inskrivna på Arbetsförmedlingen, syns nedan!

Detta ska också ses mot bakgrund av den, med stor sannolikhet, katastrofala utbildningsbrist som asylsökande har vilket bl.a. Svenskt Näringslivs VD Carola Lemne senast talat om. Om SN sedan har rätt i sitt förslag återstår att se.

Man kan också passa på att läsa vad jag skrev om det utbildningsbehov som finns.

Att tro att uppdrag till statsråden att “budgetera” fram arbeten som inte finns till folk som ändå inte kan ta dom utan att enorm insats att rusta dom är fullständigt huvudlöst. Det är bra med en ambition men att inte ha någon nämnvärd kontakt med verkligheten kommer inte att belönas i historieböckerna.

Den nuvarande, liksom den förra Alliansregeringen har satt oss alla på pottan och det ordentligt. Dock verkar det inte finnas många som gör en riktig, samlad genomlysning av hur i hela friden namn vi hamnat där vi är.

Paniken verkar ha satt in på allvar nu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s